TPS vahvempi Turun maalitalkoissa

02.12.2012

naisten_salibandyliiga.jpgNaisten Salibandyliiga jatkui lauantaina PSS:n osalta Turun Kilosportissa. TPS oli lopulta maalirikkaassa ottelussa vieraita parempi lukemin 9-6 (2-1,3-0,4-5). Melko pienellä ryhmällä matkassa ollut PSS hiipi kaksi erää varjojen mailla, mutta heräsi viimeisessä erässä taisteluun ja pisti lopulta TPS:n ahtaalle.

Ensimmäisessä erässä vielä näytti siltä, että ottelussa edetään tasaisissa merkeissä alusta loppuun. PSS rakenteli alkuun pari vaarallista paikkaa, mutta ei saanut palloa Noora Vuorelan vartioimaan maaliin asti. Tämän jälkeen TPS pääsi repimään parin maalin kaulan, ennen kuin oli PSS:n vuoro. Vasta C-tyttöikäinen Olivia Kortelainen oli nostettu ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauskokoonpanoon tuuraamaan puolustuksen puuttujia ja näyttikin saman tien muulle joukkueelle maalin teon esimerkkiä. Useammin hyökkääjänä pelannut nuorukainen laukoi puolustajan paikalta tarkan laukauksen Vuorelan maalin yläkulmaan ja samalla uransa avausmaalin Naisten Salibandyliigassa.

Maalinteon riemua. Riikka Karjula onnittelee Olivia Kortelaista juuri syntyneestä ensimmäisestä liigamaalista. (kuva: Tuula Heino-Kyllönen)

Toinen erä oli porvoolaisittain synkkä ja TPS rynnisti porvoolaisia vahvemmin takoen taululle kolme maalia lisää PSS:n nollaa vastaan.

Toisessa erässä oltiin aivan yössä, eikä ottelun alkukaan ollut lähelläkään sitä mihin pystytään joukkueena. Puolustuksen kanssa on nyt tehtävä töitä. Alkukaudesta viisi vastaan viisi puolustettaessa, ei otettu maaleja juurikaan omiin, vaan ne tulivat muista tilanteista, kun taas nyt noissa tilanteissa on alkanut olemaan huolimattomuutta ja passivoitumista. Joukkue kyllä osaa puolustaa ja pelata pallottomana, mutta se on nyt seuraavan parin viikon aikana kaivettava taas esiin SPV ja OLS peleihin, pohti PSS:n valmentaja Mika Strömberg ottelun jälkeen.

Toisella erätauolla PSS valmennus hämmensi kokoonpanot uusiksi, jonka se olisi voinut tosin tehdä jo huomattavasti aiemmin. Ilmeisesti kuitenkin valmennuksellakin oli unihiekat jäänyt yön jäljiltä silmiin ja reagointi oli sen mukaista.

Muiden muutosten ohella maalille Krista Niemisen tilalle kolmanteen erään asteli ensimmäistä kertaa tällä kaudella Dina Sandberg. Aluksi näytti siltä, että tahti jatkuu toisen erän kaltaisena, kun erän ensimmäisellä minuutilla tuli taas lunta tupaan TPS:n viimeistellessä 6-1 johtomaaliin. Tämän jälkeen alkoi kuitenkin armoton PSS vyörytys ja pikatahtiin Senni Hietasen, puolustajan paikalta hyökkääjäksi viimeiseen erään palanneen Henna Uljuan sekä Riikka Karjulan maaleilla PSS olikin jo kahden maalin päässä. TPS oli pakotettu käyttämään aikalisänsä.

senni_tps.jpgSenni Hietanen aloitti PSS:n vajaaksi jääneen loppukirin. (kuva: Tuula Heino-Kyllönen)

Tuolla aikalisällä TPS sai hetkeksi rauhoitettua tilanteen ja pystyi purkamaan PSS:n vahvaa prässiä sen verran, että se pääsi kuittaamaan nopeasti kolme maalia lisää eron ollessa jälleen viisi maalia. TPS:n aikalisällä kuin seinään kadonnutta pelivirettä haettiin vuorostaan omalla aikalisällä. Aikalisän jälkeen Mira Oksman ja Janica Ignatius iskivät parissa minuutissa maalin naiseen ja PSS oli kolme minuuttia ennen loppua jälleen iskuetäisyydellä. Tuossa vaiheessa kuitenkin aika tuli vastaan ja PSS:n kannalta ottelun päätösvihellys tuli liian aikaisin.

Jos joitain asioita jäi hampaankoloon, niin paljon oli positiivistakin ottelussa. Muutamien loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi on jouduttu kokeilemaan eri paikoille eri pelaajia koko syksyn ajan. Se on ollut hienoa huomata, että esimerkiksi puolustuksessa nuoret Linda Törnqvist (-96) ja nyt tässä pelissä Olivia Kortelainen (-97) ovat ottaneet rohkeasti vastuuta.  Tänäänkin he voittivat kaksinkamppailuja ja pelasivat pallollisesti todella rohkeasti. Viimeisessä erässä alkoi löytymään koko joukkueelta tuttua taisteluhenkeä ja sitä tarvitaan jatkossakin. Maalinteko on ollut vaikeaa ja toivotaan, että sitä lukkoa saatiin nyt hieman auki, kun aika monta gorillaa karisteltiin niskasta viimeisessä erässä, valmentaja Strömberg mietiskeli.

PSS:n nuorten onnistujien ohella voidaan mainita vahvan paluun liigakentille tehnyt ja yhdellä veikkauspörssipisteellä palkittu Riikka Karjula, joka on saamassa pelirytmistä todenteolla kiinni. Myös Henna Uljuan viime pelien vahvat otteet saivat tässä ottelussa jatkoa. PSS:n alkukauden suurimpana onnistujana voidaan kuitenkin pitää myös tässä ottelussa vahvasti pelannutta puolustaja Mira Oksmania. Oksmanin kaksinkamppailupelaamisesta, asenteesta ja uhrautumisesta joukkueen eteen olisi koko PSS:n ryhmän hyvä ottaa mallia. Tuon asenteen tarttuessa koko joukkueeseen PSS tulee olemaan monelle joukkueelle vielä todella ikävä vastustaja loppukaudesta.

linda_riikka_mira_tps.jpgLinda Törnqvist (15), Riikka Karjula (16) ja Mira Oksman (8) ovat onnistuneet kiitettävästi alkukaudella. (kuva: Tuula Heino-Kyllönen)

PSS:n kausi jatkuu ennen joulutaukoa kahden viikon päästä, kun lauantaina 15.12. se matkustaa SPV:n vieraaksi Seinäjoelle ja heti perään sunnuntaina se kohtaa OLS:n kotikentällään Auroralla.

Seuraavat pari viikkoa tehdään hommia sen eteen, että saadaan palapelin palasia taas paremmin kohdalleen. Maanantaista lähtien aloitetaan hyvä valmistautuminen vielä syyspuolen viimeisiin otteluihin. Se on ollut mukava huomata, että kotona on ollut hieno kannustus ja meininki, vaikka aina ei ole pystyttykään kotiyleisöä voitolla palkitsemaan. Nyt sitä kannustusta eritoten kaivataan, joten toivottavasti porvoolaiset löytävät tiensä Auroralle vielä vuoden viimeiseen otteluun OLS:aa vastaan, Strömberg päätti.

Ottelun tilastot pääset katsomaan täältä ja koko sarjan tilastot ja otteluohjelman täältä. Tuula Heino-Kyllösen kuvia lauantain ottelusta pääsee katsomaan täältä.