C tytöille Vaasasta kotiintuomisena täysi pistepotti

31.01.2016

Kontiolahden pakkaspäivän C tyttöjen SM-sarjapeleistä peleistä pari viikkoa eteenpäin, ja taas oli riemukas bussireissu edessä.  Kaksi viikkoa on sisältänyt sopivissa määrin treeniä, hieman vapaampaa fudishöntsää, tiukkaa pienpelitreeniä, ja mm pelin avaamista kovan paineen alta. Kaiken kaikkiaan hyvin menneet viikot alla ja luottavaisin mielin lähdettiin SB Vaasan järjestämään osaturnaukseen haastamaan vahvaa LeBaa, sekä sarjakakkosta Loistoa.

Kokonhallin edessä perjantai-iltapäivänä laskettiin tyttöjen lukumäärä, ja teoriassa oli mahdollista saada jopa kolme täyttää viisikkoa kasaan. Sairaudet ja rippikouluviikonloppu verottivat sen verran, että veskari Ansku Levälampi, tehohyökkääjät Mixu Backman ja Meriliis Tamm, sekä puolustaja Ronja Virta olivat vahvuudesta poissa. Vastapainona kuitenkin hyvin joukkueeseen kotiutuneet Anni Lempiäinen ja Jasmiina Järvinen nousivat ajoneuvoon iloisin mielin valmiina pelaamaan ensimmäiset C pelit keltapaidoissa.

Tutun äänekäs ja yhteislaulua sisältänyt bussireissu kohti Vaasaa keskeytyi suunnitellusti Kolmenkulman ABC:llä jossa nälkäiset nuoret tankkasivat kanapastalla itsensä, ja klo 21 jälkeen kaarrettiinkin jo Tropiclandia Rantasipin eteen. Huolto-/koutsihuoneesta iltapalat vielä, ja olikin aika mennä unille. Teoriassa ainakin, mutta kohtuullisen hiljaista oli käytävillä loppuillasta. Valmennusosastoa  siirtyi vielä jouhevasti  hotellin aulaan, jossa nautittiin muutamat rauhoittavat ’virvokkeet’ ja parannettiin hetki salibandymaailmaa mm. Pirkkojen, ÅIF:n ja LoSBin taustojen kanssa.

Aamuohjelma sisälsi herättävän ulkokävelyn, nopean valokuvaussession vielä upeissa maisemissa, ja maukkaan hotelliaamiaisen. Sitten avaimet respaan, ja eikun kohti tapahtumapaikkaa.

Botnia-halli tarjosi kauden hulppeimman näyttämön tähän asti. Upeat olosuhteen yleisurheiluun, täysimittainen tekonurtsifudiskenttä, jonka päädyssä oli tunnelmallinen säbäareena, mukavasti katsomotilaa, hyvä matto pelialustana ja riittävä valaistus. Ruokailu oli järjestetty saman katon alla sijaitsevaan tilavaan ravintolaan. Samalle päivälle buukatut yleisurheilukisat eivät juurikaan häirinneet pelejä, ja kun vielä turnauksen käsiohjelma oli kattava ja viimeisen päälle tehty, pitää onnitella SB Vaasaa hienosti järjestetystä tapahtumasta!

Samalla kun likat aloittivat alkulämmöt, niin turnauksen ensimmäisessä ottelussa kärkijengi Pirkat aloitti vauhdilla emännöivää SB Vaasaa vastaan. Viiden minuutin kohdalla taululla 3-0, mutta tämän jälkeen edettiin tasaisesti. Vaasa pystyi jälleen pelillisesti melko mukavaan esitykseen, mutta pisteet kiertävät joukkuetta, lopputulos 5-1 Pirkoille.

Meillä oli siis päivän ensimmäisenä haasteena LeBa, jonka nujersimme kotiturnauksemme päätöspelissä viime hetken ylivoimaosumalla lukemin     4-3. Joukkueen vaarallisuus huippuhyvän Alisa Kettusen johdolla oli tiedossa. Alkulämmittelyt menivät kuitenkin ilmeisen hyvin, sillä peli-ilme oli kohdillaan startista asti. Ensimmäinen vaihto tuotti myös avausmaalin. Kalpana Tarvainen laukoi Tiia Dahlströmin syötöstä pallon verkkoon. Loppuerä oli maaliton, vaikka hallinta oli hienoisesti meillä.

Toinen erä toi ratkaisun. Heti erän alkuun Tiia laukoi aamun toisensa, jonka jälkeen maalitehtailua jatkoi Aada Heikkinen. 3-0 osumassa isosisko Viivi Heikkinen laittoi LeBa-pakin solmuun ja tarjoili tyhjiin takatolpille. Seuraavassa vaihdossa sama kombo, ja samasta paikasta 4-0. Tämän jälkeen ottelun teemaksi  muodostui ’Anna pallo Tiialle, ja valmistaudu tuulettamaan’. Toisen erän loppuun Tiian toimesta laitettiin taululle 5-0, ja kolmanteen erään kolme lisää. Syöttöpisteistä pari kpl Taimi Mikkolalle ja yksi Viiville, joka merkkautti siis 0+3 tehot. Tiialle melko vahvat 5+1.

LeBan Salla Sahioja laukoi pari lohdutusosumaa tulisilla rannevedoilla, mutta 8-2 lopputulos kertoi kupletin juonen. Oltiin vahvoja ja energisiä alusta (melkein) loppuun asti.

Parin pelin mittainen tauko meni ruokaillessa, ja Botnia-hallin tekonurmella lepäillessä. Samaan aikaan Åif ryösti pisteen LoSBilta, eikä voittokaan jäänyt kovin kauas. LeBa joutui Pirkkojen käsittelyyn vain tunnin huilin jälkeen. Pirkat iski jälleen ottelun alkuun pari häkkiä, jonka jälkeen edettiin tasaisemmin, ja pölyn laskeuduttua taululle Pirkoille lukemat 5-8.

Toiseen peliin lähdimme revanssimielellä, koska Loisto nujersi meidät Haukiputaalla niukasti 3-2. Pieniä muutoksia tehtiin, ja koska kärkipakkimme Milla Ylikojola tippui ruodusta selkävaivojen takia, siirtyi Jenna Wainio alakertaan, jotta saimme kasaan kaksi pakkiparia, kaksi sentteriä, ja kolme laituriparia. Tuoreilla jaloilla ensimmäisenä peliinsä lähtenyt Loisto aloittikin voimakkaasti ja karvasi ylhäältä aktiivisesti. Tässäkään ottelussa ei ensimmäistä maalia tarvinnut kauaa osoittaa, mutta harmillisesti verkko soi tällä kertaa omassa päässä, kun Laura Virtanen laukoi turkulaiset johtoon. Kuitti tuli kuitenkin nopeasti, kun kapteeni Nea Rainion rysty upposi maaliin, ja näin myös Nean maalitili auki SM-sarjassa. Tasaisen ensimmäisen erän torjunnatkin merkattiin 6-6, ja tässä vaiheessa ’it was anybodys game’

Toisen erän alkuun Jasmiina Järvinen iski ensimmäisensä keltapaidossa. Nousun jälkeinen ilmaveiviyritys ei uponnut, mutta reboundista pallo maalin perukoille ja 2-1 taululle. Tästä alle minuutti eteenpäin, ja pallo toimitetaan vasempaan laitaan Annille, joka jatkaa ykkösellä Kalpanalle, Kapsun nopea toimitus maalille ja Aada iskee suoraan rystyllä pallon Loisto-maalin kattoon. Loiston vastaus tuli myös nopeasti. Janica Salmen 3-2 kavennus jäi toisen erän viimeiseksi. Torjunnat tasan, mutta tässä erässä oltiin ehkä hienoisesti hallitsevampi osapuoli.

Kolmas erä oli kaksijakoinen. Alkuun iskettiin taas vauhdilla. Nea  Rainio iski maalin edestä  4-2 Laura Kariniemen syötöstä, ja heti perään seuraavassa vaihdossa Laura käänsi loistavasti pallon Annille, joka jatkoi Aadalle maalin eteen: 5-2. Vajaa kolme minuuttia oli erää vanhentunut kun Jasmiina pyssytti myös ottelun toisensa; Lauran syötöstä upea nousu, jonka päätteeksi ranteet lukkoon ja pallo oikeaan ylänurkkaan, ja yhtäkkiä olimme jo 6-2 johdossa. Ulla Valtola ja Janica Salmi toivat Loiston vielä maalin päähän. Toista Loisto-maalia edelsi ehkäpä  ohuesti kyseenalainen tuomio, jossa kaksi Loisto-peluria antoivat painetta meidän päädyssä, ja tapahtui rike josta tuomari näytti hyötyä meille. Noh, hyötyä ei juurikaan käytetty, kun seuraavalla sekunnilla tapahtui pallonriisto, ja kaksi sekuntia myöhemmin pallo olikin jo Milja Kurjen selän takana maalissa..

Ottelun loppupuolta hallitsikin selvästi Loisto, mutta puolustustaistelua jatkettiin hienosti loppuminuutit, ja lukemat 6-4 jäivät voimaan. Riemukas voitto, jolla noustiin sarjassa kakkoseksi. Milja pelasi hyvät pelit jälleen maalissa ja torjui kolmannessa erässä peräti 12 kertaa. V. 2003 syntynyt häkkäri on nyt päässyt testaamaan Loiston, Pirkkojen, LoSBin ja LeBan huippujen otteita, ja on selvinnyt haasteesta erittäin hyvin. Jasmiina pelasi odotetun vahvasti, ja myös Anni Lempiäinen oli pirteä, ja kuin kotonaan kovissa peleissä.

Tiian panos ensimmäisessä pelissä oli huikea, laadukkaat viimeistelyt tuottivat 5+1 tehot, ja ansaitusti ottelun parhaan pystin. Kakkosketju pelasi hienosti, ja joukkueen kuopus Aada Heikkinen on löytämässä itseluottamuksen myötä maalinjyvän jälleen; päivän saldo 4+0. Toisen ottelun parhaana palkittiin kaksi kertaa osunut Nea Rainio.

Koko joukkueella tossu liikkui tänään hyvin, ja esitykset paranivat mukavasti Kontiolahden virkamiessäbästä. Tästä on hyvä jatkaa kauden kahteen viiemiseen turnaukseen, joissa neljä kovaa peliä vielä jäljellä pisteitä janoavia joukkueita vastaan. Nyt kuitenkin saatiin hetki nauttia voitoista. Kotimatkan alkuun bussissa oli hiljaista, väsymys aiheutti spontaanin lepohetken. Pienen huilin jälkeen laulu raikui, vaikka viini ei virranut. Edes bussin etuosan taustaosastolla.

Turnauksen  loppupuolen otteluissa Astraia hävisi molemmat tärkeät ’viivataistot’ kun Steelers nappasi pisteet 1-3 voitolla, ja kovakuntoinen Åif lukemin 3-0. LoSB taisteli varsin ohuella kokoonpanolla ilman ykkösmaalivahtiaan niukan 2-1 voito Pantherssista. Loisto ja Steelers saivat kotiin viemisiksi molemmat yhden voiton, kun Loisto kukisti hämeenlinnalaiset 9-5. Illan päätti SB Vaasan taistelu Pantherssia vastaan, ja kuten varmaankin monet muutkin, niin meillä jännitettiin nappaako Vaasa avauspisteet tästä ottelusta viimein. 2-0 johto kuivui kuitenkin kokoon. Panthers tuli rinnalle ja ohi, ja  naputteli vielä viime minuuteilla digitaaleihin tylyt 3-8 lukemat. Näin SB Vaasa jatkaa vielä nollilla.

Kärjessä Pirkat matkaa voitosta voittoon, nyt 14 peliä ja 27 pistettä. Me nousimme nyt kakkoseksi (23p) pisteen edelle Loistoa. LoSB jatkaa neljäntenä, pisteitä 18. Åif on kirinyt viidenneksi ohi LeBan 14 pisteellä, LeBalla 12 pistettä. Steelers (9p), Panthers (8p) ja Astraia (7p)ovat seuraavina pisteen välein.

Kun kuusi parasta jatkaa pleijareihin, on Åiffin tilanne mukava. LeBalla kuudentena on vielä 3 pisteen kaula Pantherssiin. Sijat 7. ja 8. jatkavat vielä playoff-karsintoihiin, ja tämän viivan tuntumassa taistelu on tiukkaa. Viivan tuntumassa olevan kolmikon jatko-ohjelma on mielenkiintoinen, sillä kovia vastustajia on kaikilla. Astraia kohtaa meidät ja Pirkat, joista pisteet ovat tiukassa, mutta viimeisessä turnauksessa vastaan tulee Vaasa ja Panthers. Steelers kohtaa vielä meidän lisäksi LoSbin, Pirkat ja Åiffin, ja Pantterilaumaa vastassa ovat Astraian lisäksi vielä LeBa, Loisto ja Åif.

Tässä kohtaa on tietysti hauska spekuloida, joten veikataan että lopputuloksissa Åif ja LeBa säilyttävät paikat top6 joukossa. Ennen ratkaisevia pelejä pantterilauma on ryöstänyt pisteen joko LeBalta tai Åiffilta, ja on 10 pisteessä. Steelers tarvitsee pisteitä, mutta Åif, LeBa ja LoSB ovat liian kovia. Astraia voittaa Vaasan ja nousee yhdeksään. Näillä eväillä viimeiselle kierrokselle..  Panthers 10, Astraia 9, Steelers 8. Veikataan vielä että Panthers voittaa Astraian, ja runkosarjan viimeiseen PSS – Steelers peliin jää siten sopivasti panosta.. J