PSS B tytöt SM-sarjaan!

22.08.2016

B tytöt SM-sarjaan!

Elenia Areenan hulppeissa puitteissa ratkottiin kolmen B tyttölohkon osalta SM sarjapaikkoja tulevalle kaudelle. Kupletin juoni oli sikäli selvä, että kolmesta ottelusta todennäköisesti vain puhtaat kolme voittoa toisivat varman paikan SM-sarjaan.  Lohkon kakkosta ja kolmosta odotti sunnuntai-illan jatkokarsintaottelut.

Avauspelin vastustajana oli PHSB, josta ei paljoa tiedetty, mutta kaikki muu kuin voitto olisi ollut suuri pettymys. PHSB:n rosteri oli varsin kapea,  vain yhdeksän kenttäpelaajaa, joten laajalla materiaalilla homma pitäisi pystyä hoitamaan.

PHSB-peli lähti nopeasti meidän kannalta toivottuun suuntaan, ja ottelun voittajasta ei ensimmäisien minuuttien jälkeen ollut epäselvyyttä. Ottelu päättyi ennen täyttä aikaa, kun taululle oli lyöty 12-0 lukemat. Pisteitä ottelussa iskivät Cirilla Mäkelä (2+2), Veera Nousiainen (3+0), Mixu Backman (1+2), Kalpana Tarvainen (1+1), Helmi Haakana (1+0), Fanny Pulkkinen (1-0), Aada Heikkinen (1+0), Inka Valjus (1+0), Laura Kariniemi (0+1), Milla Ylikojola (0+1). Inka iski toisenkin osuman lähes nollakulmasta, tämä merkattiin tosin omaksi maaliksi.

Ennen toista peliä edessä oli melko pitkä tauko, joka toki mahdollistaa aina ns. hallikuolemalle. Ruokailun ja pienen vapaan jälkeen joukkue tuntui kuitenkin valmiilta, kun oli aika kohdata päivän seuraavassa ottelussa TPS. Tiedettiin että vahvistunut TPS tarjoaisi meille aivan eri luokan vastuksen kun PHSB.

Ottelu alkoi mukavasti, kun Fanny Pulkkinen vei meidät 1-0  johtoon Jasmiina Järvisen syötöstä jo neljännellä minuutilla. Kauan ei johtoasemasta nautittu, kun heti seuraavassa vaihdossa TPS:n Lotta Paija tasoitti pienestä vaihtovirheestämme.

Seuraavat puoli tuntia oli melko tasaista taistelua, osin melko rikkonaistakin peliä, jossa molemmilla oli paikkansa. Pari kertaa pääsimme ylivoimaa testaamaan, mutta ilman tulosta. Toista ylivoimaamme kolmannen erän alkupuolella edelsi loistava tekopaikka,  josta TPS:n erinomainen puolustaja Jannike Grönroos rikkoi ja otti siis jäähyn, mutta ilman rikettä verkko olisi saattanut soida, joten siihen tilanteeseen ns hyvä rike. TPS kesti jäähyn ja muutamaa minuuttia myöhemmin nähtiin ottelun voittomaali. Michelle Ekholm tarjoili pallonriiston jälkeen maalin eteen, josta taitava Jasmin Saario ei erehtynyt; 2-1 TPS:lle. Lopussa saimme vielä paineen vastustajan maalille, ja Milla Ylikojolan laukaus painuikin verkkoon. Toinen tuomari ehti jo hyväksyä maalin, mutta lyhyen palaverin jälkeen todettiin peliajan jo umpeutuneen. ’No score’, ja sunnuntaille oli tiedossa kaksi ottelua.

Nopea palaveri vielä ennen kotimatkaa, ja uusin ilmein sunnuntaina taisteluihin. Ilmeet kirkastuivat nopeasti, kaikki oli vielä omissa käsissä.

Sunnuntain avaus SBS Wirmoa vastaan oli tavallaan merkityksetön, mutta voitto takaisi meille ennen kaikkea pelipaikaksi Elenia Areenan miellyttävän pääkentän. LoistoCupissa pirteitä otteluita esittänyt Wirmo oli myös ottanut 12-0 voiton PHSB:stä, ja meidän tapaan hävinnyt niukasti TPS:lle (4-2). TPS siis varmisti lohkovoittonsa jo lauantaina, ja nappasi aivan ansaitusti SM-sarjapaikan.

Wirmo peli alkoi iloisesti, ja jo ensimmäisellä minuutilla kapteeni Ronja Malmström laukoi PSS likat johtoon Jasmiinan syötöstä. Pari minuuttia myöhemmin Cirilla iski Veeran syötöstä 2-0, ja ennen erän puoliväliä Kalpana rankaisi Mixu syötöstä 3-0.

Wirmo aikalisän jälkeen melko nopeasti Tessa Pietilä laukoi 3-1 kavennuksen ja toisen erän puolivälissä Jalmiina Varjonen toi Wirmon ylivoimalla maalin päähän komealla laukauksella.

Peli oli kuitenkin koko ajan hienokseltaan meidän hallussa, ja Cirillan 4-2 tyhjään maaliin oli ottelun viimeinen osuma. Kaikesta kuitenkin huomasi, että molemmilla joukkueilla keskittyminen oli jo illan isossa pelissä. Pelasimme koko ottelun melko lyhyillä vaihdoilla käyttäen neljää täyttä hyökkäystrioa.

Vuorossa oli jälleen ruokailu, ja tämän jälkeen viimeinen latautuminen alkukauden tärkeimpään otteluun. Vastassa FB Factor, eli viime kauden LeBa-96 joukkueen pelaajista muodostunut uusi tyttösäbäseura. Factorilla tiedettiin olevan kapea materiaali, mutta muutamia huippuyksilöitä. Kaikkien kirjoissa oltiin varmasti ennakkosuosikki tähän pariin, mutta yritettiin olla ottamatta lisäpaineita tästä.

Ottelun alku oli odotetun jännittävää, osittaista hakemista ja ehkä kuitenkin hieman mailankin puristamista. Muutama hieno tekopaikkakin luotiin heti alussa, mutta myös FB Factor pääsi kokeilemaan kerran huippuvaarallisesti. Erän ainoa osuma nähtiin kun vajaa kymppi oli pelattu. Ronja sai pallon vasemmalla laidalla, ja kapteenin toimitus takatolpalle tavoitti Viivi Heikkisen joka iski tärkeän johto-osuman.

Toiseen erään ei parempaa starttia olisi voinut toivoa. Kalpana laukoi 2-0 osuman kun vain 4 sekuntia oli erää vanhentunut. Digitaalit pysähtyivät seuraavaksi aikaan 16.51, kun Viivi löysi Inkan maalin edestä, ja taululle 3-0. Factor ilmoittautui vielä mukaan peleihin, kun Joukkueen ykköspeluri Alisa Kettunen laukoi 3-1 kavennuksen. Inka iski kuitenkin ottelun toisensa mukavaan paikkaan ennen taukoa, ja kolmanteen erään lähdettiin hyvistä asemista.

Pelin kulku näytti nyt siltä että Factorilla ei ollut aseita haastaa enää PSS likkoja. PSS liikutteli palloa maltilla, pelaten välillä pitkiä yökkäyksiä, ja joskus pelille ominaiset turhat riskit ja hyökkäysinto oli nyt kontrollissa. Kuutisen minuuttia ennen loppua viikonlopun tehokkain pelurimme Cirilla laukoi Kalpanan syötöstä 5-1.

Hieman vähemmälle peliajalle jääneet C-ikäiset Taimi Mikkola ja Aada pääsivät ajoittain kehiin ja toivat joka kerta huiman määrän energiaa kentälle. Aada kävi karvaustehtävien ohessa kiepauttamassa vanhanaikaisella 6-1, ja vain muutama sekunti tästä, niin Mixu rankaisi Cirillan syötöstä 7-1. Ennen Factorin Kiia Kokon ylivoimamaalia  Milla veti ranteella 8-1 osuman Inkan syötöstä.

Lopputulos siis selvä 8-2, ja PSS varmisti paikan SM-sarjassa. Hieno viikonloppu, jossa ehdittiin maistella jälleen urheilun molempia puolia, onneksi tappion karvas maku jäi lopulta voiton huuman varjoon. Yksittäinen ratkaisupeli on aina hankala. Joukkueen kanssa käytiin ennen peliä tilannetta läpi, ja pyrittiin luomaan mahdollisimman paineeton tila, jossa pystyimme keskittymään onnistumisiin, eikä pelkäämään virheitä. Tytöt vastasivat huutoon mahtavalla tavalla.

Hämeenlinnan Elenialla pelattiin siis yhteensä kolme alkulohkoa, joista TPS:n lisäksi suoraan jatkoon lohkovoittajina etenivät C-lohkosta Loisto ja A-lohkosta Northern Stars. C:n kakkoseksi jäänyt Steelers voitti varmasti Hatsinan, joka sijoittui kolmoseksi A-lohkossa. Suurin draama nähtiin meidän, eli B lohkon kolmosen Wirmon  ja tasaisen A-lohkon kakkosen RSS Panthersien välillä. Wirmon jatkoaikavoitto tiesi heille paikkaa SM sarjassa, kun taas Panthersien urakka päättyi pettymykseen.

Oulussa pelattiin lohkot D ja E, joista suorat paikat veivät Pirkat ja SSRA. Jatko-otteluissa SB Pro kukisti ÅIF:n ja EräViikingit Lohjan Salibandyn.

PSS:n B tyttöjen osalta vedämme muutaman päivän henkeä, toki monella treenit jatkuvat saman tien ja keskittyminen kohti  ensi viikonlopun C- ja A-tyttöjen karsintoja alkaa heti!

Kuvat: Tomi Nousiainen