BSM tytöt kokivat avaustappion

15.11.2016

B tytöt kärsivät avaustappion SM-sarjassa

Lauantaina puolen päivän aikoihin startattiin kohti Oulua, ja kauden ensimmäistä vieraspeliä kolmen kotiottelun jälkeen. Paikallinen Rankat Ankat vastassa, joukkue joka oli meidän tapaan tappioitta tässä vaiheessa. Mukaan reissuun saatiin lähes kolme täyttä ketjua, muutamat loukkaantumiset ja A- sekä C-tyttöjen pelit hieman verottivat.

14 kenttäpelaajan rosterilla siis lähdettiin, ja snaipperin elkeitä treeneissä näyttänyt Mirkku Rönnberg nostettiin hyökkääjäksi Viivi Heikkisen ja Laura Kariniemen ketjun oikeaan laitaan. Tiia Dahlström toimi ykkösen sentterinä Mixu Backmanin ja Kapsu Tarvaisen keskellä. Kakkosen sentteriksi Helmi Haakanan ja Inka Valjuksen väliin saatiin Nelli Paananen. Pakistossa mentiin viiden puolustajan systeemillä. Amanda Barbosa ja Milla Ylikojola hoitivat kahdestaan vasemman pakin tonttia, oikealla puolella Kapteeni Ronja Malmström, Kaisla Ensola ja Anna Saarikko.

Neljän viikon tauko tosipeleistä näkyi ottelun alussa ainakin PSS pelureissa. Liikkeessä oltiin hieman jäljessä ja jo ensimmäisessä vaihdoissa oli lähellä soida omissa. Rankat Ankat aloittivat aggressiivisesti, ja ennen kuin kolmas minuutti oli täynnä, niin Sofia Lappalainen vei Ankat johtoon. Tasan minuutti ja Janni Häkkinen lisäsi johdon kahteen. Janni pääsi vapaasti iskemään pallon takanurkkaan kun PSS-pelurit päättivät tehdä vaihdon huonoimpaan mahdolliseen paikkaan. Tämän jälkeen saatiin itsekin hieman otetta pelistä ja luotua muutamia tekopaikkojakin. Ennen taukoa Rankat Ankat iskivät kuitenkin jo 3-0, kun keltapaitojen vaihto ajoitettiin jälleen heikosti, ja hitaastikin.

Ensimmäistä erää leimasivat kauden tähän asti suurin määrä henkilökohtaisia virheitä. Kastellin monitoimitalon matto oli varmasti ihan samanlainen kuin muidenkin hallien, ja takuulla riittävän hyvälaatuinen. Silti syöttövirheitä tuli lukemattomia, ajoittain sutaistiin pölyt vain pallosta, muutamassa vetopaikassakin. Virheet turhauttivat ja vaihtoon tultiin hitaasti, ja vastaavasti vaihdosta kentälle lähtiessä pelirillit olivat ties missä ja valmius siltä osin todella heikkoa.

Tauolla teroitettiin näitä asioita, muutettiin hieman pelitapaa, ja likoista oli havaittavissa merkkejä, että joukkueen sisältä kaivettaisiin itse taistelutahtoa ja asennetta lisää.

Toinen erä, ja tekeminen näytti jo paremmalta. Ankat ei kuitenkaan hellittänyt yhtään, ja rankaisivat hetken huolimattomuudesta armotta. Emilia Järvinen voitto yks-ykkösen laidassa, eikä erehtynyt hyvästä paikasta. Kun Sofia Lappalainen unohdettiin yksin, ja taululle kirjattiin jo 5-0, niin ottelu vaikutti olevan ohi.

Aikalisä, pieni herättely, ja yksinkertaisten perusasioiden terävöittäminen; Omaa hyökkäyspeliä saatiin parannettua, ja taistelutahtoakin löytyi, mutta keskittyminen perusasioihin ei ollut parasta mahdollista, ja virheiden määrä oli edelleen turhan suuri. Ankka-veskari Sara Leinonen oli hienoilla torjunnoillaan pitänyt nollat lähes puoleen väliin peliä, mutta PSS yritys palkittiin, kun Tiia ja Inka iskivät taululle nopeaan tahtiin kavennukset: 5-2, ja toivo eli.

Palloton 1 vs 1 pelaaminen vikkeliä vastustajia vastaan ei tänään ollut vahvin osa-alue meillä. Rankkojen Ankkojen Liiganaisissa pelaava Sofia Lappalainen ratkaisi omalta osaltaan tänään pelin. Erinomainen hyökkääjä iski pari maalia erän loppuun vielä, joista 6-2 osuma tuli välittömästi toisen maalimme jälkeen, ja oli mestarillinen yksilösuoritus; maalin takaa muutamat nopeat käännöt, röyhkeä haasto maalin eteen, ja pallo katiskaan. Maalin edustaa toki puolustettiin todella ujosti ja pehmeästi. Milla Ylikojolan kavennuksen jälkeen lukemat toisen erän jälkeen 7-3. Mirkku siirtyi toisen erän aikana sivuun, kun flunssa alkoi pukata päälle. Anna pakistosta siis yläkertaan, ja kahdella pakkiparilla jatkettiin.

Kolmannen erän alkuun Laura laukoi 7-4 kavennuksen Ronja Malmströmin hienosta avauksesta, mutta orastava kiri jäi jälleen haaveeksi kun Elli Kylmäluoma iski kotijoukkueen kahdeksannen karkeasta harhasyötöstämme. Sofian iltapäivän viides lisäsi kotijohtoa, ennen kuin Viivi kavensi maalin edestä lukemiksi 9-5. Hetkeä myöhemmin Viivi karkasi läpiajoon, josta kamppauksen seurauksena rankkari meille. Ronjan harhautus toimi mutta liian pieneen kulmaan ajauduttua ei pallo taipunut enää verkkoon. YV toimi kuitenkin ja Mixu laukoi 9-6. Ilman veskaria painettiin vielä lopussa, mutta lopputuloksena Sofia iski viimeisen tyhjiin ja teholuvuikseen 6+0.

Vieraista Mixu palkittiin parhaana. Mixun lisäksi myös Laura ja Tiia napsivat tehot 1+1. Sofia Ahola otti maalissa hyviä koppeja, mutta oli melko voimaton oululaisten laadukkaiden laukausten edessä.

Periaatteessa ottelua analysoidessa voitaisiin heittää peruskliseet romukoppaan. Ei oltu hereillä. Vastustaja oli valmiimpi. Halusi enemmän... Oltiin me hereillä! Valmiitakin. Ensimmäisiä vaihtoja katsellessa on tietysti helppo verhota asiat kauniisti tyhjään jargoniin. Fakta oli tällä kertaa se että me syötimme kaksi kertaa vastustajalle tekopaikan. Hävittiin fyysisesti kaksinkamppailuja. Haastettiin väärin pallottomana.

Muutama väärä vaihto ja syöttövirheet saattavat toki selittyä keskittymisen puutteella. Silti; meidän pitää hioa sitkeästi lisää perusasioita, ja pelata kovemmin ja laadukkaammin treeneissä. Valmennuksen pitää muistaa kerrata ja opettaa; esimerkiksi miten mennään tilanteisiin oikein. Pitää luoda treeneissä erilaisia pelitilanteita. Tarjota ratkaisumalleja, tarjota tilanteita jossa pelaajat joutuvat miettimään ratkaisumalleja. Saada alle lukemattomia toistoja; syötöt, laukaukset, haltuunotot. Avainasia on vaatimustason nosto.

Varsinkin PSS:ssä voidaan spekuloida loputtomiin asti sillä ketä milloinkin puuttuu, mutta todella monella B tyttöjen SM jengillä on pelaajia A:ssa tai Naisissa, ja harvoin ovat kaikki paikalla. Siihen on turha takertua sen enempää. Sitä paitsi nämä pelit kehittävät todella paljon meidän kokemattomampaa osastoa, ja kantavat varmasti hedelmää tulevaisuudessa.

Todettakoon vielä että peli ei virheiden määrästä huolimatta ollut täysin katastrofaalinen. Kuusi tehtyä, ja lukuisia lisäpaikkojakin luotiin. Rankat Ankat oli mielestäni todella vahva. Joukkueen voidaan odottavan kehittyä vielä kevättä kohden, jolloin se tulee olemaan todella vahva kauden ratkaisupeleissä.

Meidänkin kehityskaaren huippu tämän kauden osalta on toivottavasti vasta edessä. Ollaan tehty kohtuullisesti hommia, mutta nyt hihat on vaan käärittävä uudestaan ja työhaalarit vedettävä niskaan. Jo ensi viikonloppuna päästään uudestaan askiin, kun vieraskiertueella Turussa kohtaamme Loiston ja TPS:n.

Uskoisin, että kaukaloon palaa energinen ja näyttöhaluja uhkuva ryhmä!