B tyttöjen Turku-rapsa

20.11.2016

B tytöillä tuplaviikonloppu Turussa

B tyttöjen SM-pelit jatkuivat Turussa kahdella pelillä, Loistoa ja TPS:ssää vastaan. Lauantaina starttasimme puolen päivän nurkilla, ja agendaan kuului majoittuminen ja lounas Scandicissa Turun ytimessä. Alkuhässäkän jälkeen kaikki ehtivät mukavasti kotiutua huoneisiin ja ’rentoutua’ hetken, ja mieli virkeänä sitten pikkuhiljaa kohti Sport Gardenia.

Loisto-pelin alku oli muutamaan aiempaan kohtaamiseen verrattuna ihan mukava, eli aloitusvoitto, eikä vastustajalle tuhannen taalan paikkaa ensimmäisessä vaihdossa. Pelin kuva tuli kuitenkin nopeasti selväksi, ja mm. kansainvälisistä jalkapallo-otteluista tutut pallohallintaprosentit olisivat tässä mittelössä olleet melko selkeästi Loistolle.

Maalejakin nähtiin, ja aika nopeastikin. Vastaiskupelimme toimi, ja Laura Kariniemen taitava lättysyöttö jäi hieman takaviistoon, mutta Anni Lempiäisen viimeistely oli laadukas. Loiston Laura Virtanen tasoitti pian reboundista, mutta hetkeä myöhemmin Milla Ylikojola unohtui takatolpille, ja Cirilla Mäkelän millintarkka syöttö vei meidät 1-2 johtoon. Loiston Ulla Valtolan laukaus tasoitti taukolukemiksi 2-2.

Toisen erän alkupuolella meidän peli näytti jo paremmalta. Vaikka Loisto piti edelleen palloa enemmän, niin puolustus toimi, vastahyökkäyksemme olivat vaarallisia, ja muutama pidempi pallollinenkin vaihto saatiin aikaan. Tulosta tuli heti erän alussa ja Anni laukoi lukemat 2-3 taululle, jälleen Lauran syötöstä. Erän puolenvälin jälkeen Laura-Viivi-Anni   -ketju teki jälleen tuhojaan; Anni ja Viivi toimittivat palloa luukulle, josta Laura ehti upottamaan illan toisensa, ja PSS jo 2-4 johtoon. Loppuerä oli selvästi Loiston. Tauolle selvittiin maalin johtoasemassa kun Henna Saarinen aukoi hienon kavennuksen Tuulia Lahden loistavasta syötöstä.

Kolmanteen erään tehtiin muutamia muutoksia ketjukoostumuksiin, ja erinomaisen viikonlopun pelannut Laura siirrettiin pakin paikalle, ja C tyttöjen minion-vahvistukset Aada Heikkinen ja Taimi Mikkola hyppäsivät penkiltä pelille.  Laura rankaisi erän alussa ylivoimalla Kalpana Tarvaisen syötöstä tilanteeksi 3-5 mutta, peli oli vielä far from over.

Taimin pientä rikettä seurannutta jäähyä ehti kulua jokunen sekunti, kun Sini Niinikoski laukoi kavennuksen. Seuraavassa vaihdossa Sini karkasi yksin läpi, ja osui pomppivaan palloon joko hieman onnekkaasti tai sitten huipputaitavasti. Tuloksena kuitenkin kaunis chippi ja pallo verkossa. Molempiin maaleihin syötön tarjosi Loiston erinomainen kapteeni Nea Keihäs, jolta on laillisin keinon lähes mahdotonta riistää palloa.

Tasaisissa merkeissä edettiin viimeiselle kymmenminuuttiselle, kunnes keltapaitojen Cirilla Mäkelän jäähy toi ratkaisun. Alivoimamme oli helisemässä, kun Loisto loi maalipaikkoja liukuhihnalta. Ne vedot jotka eivät menneen ohi, hoiti ensimmäistä otteluaan B tytöissä pelannut maalivahti Jenna Järvinen hienosti. C-ikäinen Jenna heitettiin heti kovimpaan mahdolliseen paikkaan kehiin, ja vastasi haasteeseen upeasti. 23 torjuntaan mahtui useampi urheiluruutuseivi, ja Jennan avausheitto on varmasti sarjan parhaimpia.

Alivoima kesti, ja puolisen minuuttia ennen jäähyn päättymistä Helmi Haakana purki palloa vasempaan laitaan. Inka Valjus kiihdytti perään ja ajautui jo melko pieneen kulmaan, mutta yllättävä laukaus oli kova ja napsahti täydellisesti Loisto-maalin kattoon.

Loisto loi vielä paikkoja tasoitukseen, ja meidän purkuyritykset kohti tyhjää vastustajan verkkoa eivät aivan onnistuneet. Jenna piti maalissa lopulta huolen siitä, että hieno vierasvoitto kovasta kotijoukkueesta oli tosiasia. Loppulukemat siis 5-6.

Sportgardenilla hoidettiin vielä iltaruokailu, ennen kuin siirryimme takaisin hotellille valmistautumaan seuraavan päivän peliin. Molempien joukkueiden koutsit kävivät vielä peliä läpi Turun illassa, ja tytötkin taisivat tulkita sanan ’hiljaisuus’ siten että kohtuullinen mökä sallittiin vielä.. Toki näistä joukkueen yhteisistä reissuista täytyy ammentaa muutakin kuin pelkkää tuloksen hakua.

Sunnuntain aamupalalla oli kuitenkin (lähes) virkeän näköinen tyttölauma, ja usko siihen että latausta riitti vielä TPS-peliin oli vahva.

Kokoonpanoon tehtiin muutoksia, sillä 22 pelaajaa oli käytettävissä viikonlopun aikana. A-tyttöjä oli muutamia sivussa kokonaan, mutta Veera Nousiainen saapui vahvistamaan puolustustamme sunnuntaille. Laura sai vierelleen Taimin sentteriksi ja Aadan oikeaan laitaan. Mirella Rönnberg nousi pakistoon, ja loppuviikosta sairastellut Tiia Dahlström palasi kokoonpanoon. Inka, Nelli Paananen ja Viivi aloittivat viltissä, ja Ronja Virta sekä Anna Saarikko toimivat huoltojoukoissa.

Tärkeät avausvaihdot näyttivät hyvältä, vaikka TPS ehti myös nopeasti luomaan pari vaarallista paikkaa. Avauspelimme oli paikoin hienoa katseltavaa, kun muutamalla lyhyellä syötöllä luotiin vaarallisia tekopaikkoja. Neljännellä minuutilla Mixu Backman laukoi meidät johtoon Kalpanan syötöstä, ja lisää seurasi, kun Laura kasvatti johtoamme Millan syötöstä. Erän loppuun vielä erittäin varmasti pelannut ja hyvin peliä avannut Mirella syötti Cirilla Mäkelän maalintekoon.

0-3 johdossa erätauolla oli hienoisia merkkejä turhankin rennosta suhtautumisesta toiseen erään, jota toki yritettiin ennaltaehkäistä. Ei kuitenkaan ollut iso yllätys että TPS-osuma vaadittiin, että peliin päästiin taas kiinni. Jasmin Saario laukoi kavennuksen Hanna Vainion hienosta syötöstä.

Viiden minuutin kohdalla Ronja Malmström otti jäähyn, joka kestettiin, ja seuraava kymmenminuuttinen ratkaisikin sitten ottelun. Pistesaldonsa viikonlopun aikana kolminkertaistanut Laura kanttasi vasemmalta ja laukauksen sijaan toimittikin matalan maalille, jossa jengin kuopus Aada siirti pallon nopeasti rystylle ja napautti 1-4 osuman. 1-5 osuma oli Cirillan ketjun käsialaa, jossa sentteri itse laukoin Kalpanan syötön häkkiin. Runsas minuutti ennen loppua Tiia kirjautti nimensä maalitilastoihin Helmin syötöstä.

Kolmanteen erään suurin haaste oli taas pystyä pelaamaan ehjä ja nöyrä 20-minuuttinenm ja säilyttää 100% asenne tekemisessä. Pakkaa sekoitettiin, kun Cirilla komennettiin puolustajaksi, ja Nelli siirrettiin Cirin paikalle Kalpanan ja Mixun väliin.

Alku olikin jopa rauhallista ja kontrolloitua peliä. Runsaan viiden minuutin kohdalla Amanda Barbosa toimitti pallo keskialueella, jossa Aada voitti kaksinkamppailun, harhautti TPS pelurin, ja läpiajon päätteeksi vielä veskari vipuun ja pallo reppuun: 1-7

Seuraavat pari maalia kirjattiin TPS:lle. Sini Vasankari laukoi kavennuksen 2-7, ja kohta tätä seuranneen PSS ylivoiman aikana harhasyötöstä läpiajoon päässyt Amelie Alanne iski Tepsin kolmannen. Tässä kohtaa tapahtui kuitenkin vielä porvoolaisten ryhtiliike. Alivoima maali kuitattiin nopeasti Lauran toimesta, kun komea laukaus upposi riman alle. Veera Nousiaisen komea soolomaali muutti lukemiksi 3-9, ja kolmannen erän lopulla pelille tullut Viivi syötti pian Kalpanalle 3-10 osuman.

Verna Matilainen ehti kaventamaan 4-10 lukemat, ennen Kalpanan jäähyä, jonka aikana Anni Lehdon yv-maali tarkoitti Tepsin viidettä osumaa. Melkoinen määrä tilastomerkintöjä oli jo takana, mutta toimitsijapöydän ’iloksi’ parit merkinnät oli vielä tulossa. TPS-jäähyn aikana Mixu passasi Kalpanalle vielä yhden paikan josta niitattiin loppulukemat taululle; 5-11.

Nopeana yhteenvetona voidaan todeta, että viikonloppu oli erittäin onnistunut. Loistoa vastaan jouduttiin puolustuskannalle, mutta hirveän suuri vääryys ei voitto ollut. Helposti lukemat olisivat tosin voineet olla toisinpäinkin. Vahva esitys kuitenkin joukkueena. Anni osoitti snaipperin ominaisuuksiaan tekemällä kaksi hienoa maalia, Laura oli yksi viikonlopun parhaista, ja on ottamassa isoa ratkaisijan roolia joukkueessa. Rookie-veskari Jenna maalissa oli erinomainen.

TPS pelissä ikiliikkujakaksikko Taimi-Aada oli erittäin tehokas karvauksessa, ja aiheutti jatkuvasti vaikeuksia TPS-puolustukselle, Aada onnistui kahdesti, joista toinen oli melkoisen näyttävä suoritus. Laura jatkoi hienoja otteitaan, ja viikonlopun avauspelissä pienemmillä tehoilla pelannut huipputrio Mixu-Cirilla-Kalpana ottivat jälleen tuloksen tekemisestä isoa vastuuta. Mirella pelasi puolustuksessa hienon pelin, ja maalissa pelannut Sofia Ahola oli myös erittäin hyvä, esittäen muutamia loisteliaita torjuntoja.

B tyttöjen ohjelma jatkuu tiiviinä, kun tulevana perjantaina kohdataan vieraissa EräViikingit.