BTSM: PSS-Loisto raportti

26.11.2017

PSS B tytöt jatkoivat SM-sarjataivalta Askolassa lauantai-illassa. Vastassa oli vieraita tyttösäbän terävimmästä kärjestä, kun hallitseva mestari ja kestomenestyjä Loisto asteli askin toiseen päähän. Toki PSS pystyy millä tahansa menestysmittarilla melko hyvin vastaamaan, ja vastakkain siis kaksi merkittävää tyttösäbätekijää.

Loisto on joutunut useammassa pelissä jakamaan pelaajia junnujen ja edustusjoukkueen kesken, mutta nyt Askolaan saapui täysi rosteri, josta puuttui ainoastaan koko kauden loukkaantuneena ollut maalintekijä Sini Niinikoski. PSS:llä liigarosteriin kuuluvista oli toiveena saada Jasmiina Järvinen ja Alisa Kettunen pelille, mutta tiukka aikataulu yhdistettynä loukkeihin teki sen, että huili oli tässä vaiheessa kautta oikea vaihtoehto. Mixu Backmanin kuume ja Milla Ylikojolan viime viikon loukkaantuminen aiheutti myös pienen loven kokoonpanoon. Minka Rönnberg oli sivussa koulukiireiden takia viikon, ja Anni Lempiäinen flunssassa. Kun C tytöillä on myös alla tiukka viikko, ja tärkeä kotiturnaus edessä, oltiin pitkästä aikaa tilanteessa, jossa kokoonpanon nimilista ei tullut aivan täyteen!

Paluun kokoonpanoon teki Laura Kariniemi, joka lähentelee jo täyttä kuntoa pidemmän sairastelun jäljiltä. Täydet kolme ketjua siis jalkeille, ja pieniä muutoksia tehtiin, kun Tiia Dahlström otti Mixun paikan ykkösketjun vasempana laitana Sini Liljavirran ja Kapsu Tarvaisen kanssa. Taimi Mikkola johti kakkosta laidoillaan Anna Saarikko ja Aada Heikkinen, ja kolmosessa Viivi Heikkinen laidoillaan Laura ja Bebe von Schantz.

Askola ilta pärähti vauhdikkaasti käyntiin, kun Tiian katkon jälkeen Kapsu laukoi johtomaalin jo ensimmäisellä minuutilla. Kuuden minuutin kohdalla Taimi tälläsi 2-0 Ronja Virran syötöstä. Loisto sai omat paikkansa, mutta 12. minuutta toi jo 3-0 osuman, kun Laura yllätti kaukaa pahassa maskissa olleen Loisto-veskarin. Syöttöpiste Venla Niemiselle. Muutama minuutti, ja taululla jo 4-0, kun Aada laukoi Annan syötöstä pallon verkkoon. Loiston Maija Väätäjä löi maalin edustalta vähintäänkin ansaitun kavennuksen ennen taukoa.

Toisessa erässä Loisto lämpeni peliin mukaan, ja ykkösketjunsa voimin löi paikoin melkoiset löylyt porvoolaispäätyyn. Erän alkuun mahtui 4-2 kavennus ylivoimalla, ja Kapsun 5-2 läpiajomaali mv Jenna Järvisen hienosta läpiheitosta. Tämän jälkeen Loisto-paine realisoitui maaleina, ja tauolle tilanteessa 5-5. Omat paikat oli myös PSS-maaleihin, mutta muuten erää leimasi kaksinkamppailuiden häviäminen ja hieman arasti ja pelokkaasti pelaaminen vahvaa vastustajaa vastaan.

Kolmanteen tiivistettiin kahteen ketjuun, ja pelin painopiste siirtyi enemmän Loisto-päätyyn. Taimi-Viivi-Aada kolmikko pakkeinaan Jenna Wainio ja Venla, saivat tilanteita joka vaihdossa, ja värkkäsivätkin kolme osumaa. 9 minuuttia ennen loppua tullut 8-5 maali tiesi kolmen maalin johtoa, mutta Loiston kavennus heti perään lamautti taas peliä jonkin verran. Loiston parhaana palkittu Henna Saarinen kavensi 8-7, ja Tuulia Lahti tasoitti kuutisen minuuttia ennen loppua. Loistolla oli erän loppupuolella paikkoja, mutta loppua kohden monivaiheinen peli tasoittui, ja PSS sai luotua vielä muutaman maukkaan tekopaikan. Tasainen ja kovavauhtinen taistelu päättyi pistejakoon varsinaisen peliajan jälkeen. Uuden säännön mukaan lisäpistettä haettiin 4 vs 4 jatkoajalta, jonka loppupuolella tehot 3+1 latonut Maija Väätäjä ratkaisi komealla ylänurkkavedolla extrapaunan vieraille.

Yhteenvetona voidaan todeta, että peli oli varmastikin yleisön mieleen enemmän kuin valmentajien. Hienon alun jälkeen, pelattiin Loiston painostusvaiheet turhan arasti, ja peruutettiin liian alas. Puolustuksessa kovuutta ja tarkkuutta tarvitaan vielä lisää, välillä kaikkien katseet seuraavat turhan tarkasti vain palloa. Maltti ja pään kylmänä säilyttäminen paineen alla on jatkossa myös tärkeä pointti.

Paljon hyvääkin löytyi. Maskipelaaminen oli hyvää, ja pari maalia syntyikin erinomaisen maalineduspelaamisen johdosta kaukovedoilla. Kaksi erää pystyttiin myös pelaamaan kolmella viisikolla, ja taistelemaan tasapäisesti hallitsevaa mestaria vastaan. Kolmannessa erässä päästiin kahdella ketjulla ehkä vähän paremmin peliin mukaan. Ykkösketju otti kolme nopeaa omiin ratkaisuvaiheessa, mutta kasasi hankalassa paikassa hienosti rivinsä ja oli vielä ratkaista ottelun. Uusittu kakkonen oli vahva, ja eritoten 8-5 maali oli koko viisikolta malliesimerkki loistavasta hyökkäyksestä; Ensin Jennan ja Venlan hyvä ja rauhallinen pallollinen pakkipelaaminen paineen alla, parilla hyvällä syötöllä pallo Taimin kautta Viiville, jolta siirto sivuun ja Aadan veto häkkiin.

Aada palkittiin kotijoukkueen parhaana, ja Loistolta pakki Henna Saarinen. Totutun vahvoja olivat vierailta myös U19 rinkiinkin kuuluva Nea Keihäs, ja -02 ikäluokan kärkinimi, huippunopea, taitava ja vaarallinen Ulla Valtola. Loiston pistekärjessä porskuttaa hienot 1+4 tintannut Iida Mettälä, ja myös kovan luokan maalintekijäksi nouseva Maija Väätäjä oli vahva.

Kotijoukkueesta mv Jenna oli takaiskuista huolimatta hyvä, ja saalisti siis myös syöttöpisteen mainiolla avauksella. Hyvää taistelua jälleen pari erää myös Annalta, ja Laura teki myös kelpo comebackit vaikka paras pelikunto on vielä hakusessa.

Taimi kuului myös illan parhaimpiin, ja Kapsu esiintyi myös vahvasti. Kokonaisuudessaan plusmerkkinen suoritus koko joukkueelta, ja tärkeä osoitus siitä, että yhtenäisellä taistelulla pisteitä on tarjolla muutaman runkopelaajan poissaoloista huolimatta. Nyt edessä on parin viikon tauko, jonka jälkeen vietetään säbäjuhlaa tuplaviikonlopun merkeissä kotimaisemissa. Lauantaina 9.12 pelipaikkana Agrikola-halli Koskenkylässä, jonne vieraaksi klo 17.30 starttiin saapuu Rankat Ankat Oulusta. 10.12 palataan Askolaan, jossa klo 14 kohdataan Blue Fox!

B-tyttöjen jokaisessa SM-pelissä valitaan PSS:n kolme tähtipelaajaa. Kauden jälkeen eniten tähtiä saanut peluri palkitaan. Tällä kertaa raadissa PSS:n A-tyttöjen pääkoutsi Vesa Pulkkinen sekä monessa liemessä keitetty valmentajalegenda Juha ’Kana’ Kankaanpää.

1 tähti:  Kapsu Tarvainen,  Iso työmäärä, kaksi hienoa maalia. Pystyy myös rytmittämään peliä tilanteen mukaan erittäin hyvin

2 tähteä: Aada Heikkinen, Joukkueen kuopus on ottamassa isoa roolia, ja on energinen ja vaarallinen koko ajan. Tänään osoituksena hieno hattutemppu.

3 tähteä: Taimi Mikkola, Kauden paras peli Taimilta, antoi kaikkensa, ja naputteli 1+2 siinä sivussa.

27.11.2020Koronarajoitukset ja toimenpiteet 27.11.-20.12. - Harjoitukset ja pelitoiminta keskeytetään