BTSM: ErVi nipisti maalin voiton PSS:stä

COACH THOUGHTS, EräViikingit – PSS, B-tyttöjen SM sarja.

Lähtökohdat?

Mielenkiintoiset! Samana päivänä Naisten liigaa ja A-tyttöjen divaria. Tämä tuottaa haasteita, mutta samalla antaa mahdollisuuksia. Kapsu Tarvainen, Taimi Mikkola, Milla Ylikojola ja Bebe von Schantz olivat jeesaamassa A-tyttöjä, ja B:ssä vastuuta tuli muutamalle uudellekin kasvolle. Matilda Holmström ja Viivi Tiri C:n rosterista debytoivat B:n asussa. Samalla myös muutaman liiderin poissa ollessa nähtiin, miten muilta onnistuu vastuunotto, ja ketkä tällä hetkellä tiukissa matseissa pärjäävät.

Pelin kulku?

Alku enteili vauhdikasta peliä; ensimmäisillä sekunneilla Viivi Heikkinen syötti Tiia Dahlströmin ErVi veskari Nora Laikan eteen nokikkain, ja puoli minuuttia myöhemmin oli kotijoukkueella tekopaikka PSS-veskari Jenna Järvisen edessä, mutta ei maaleja. Neljän minuutin kohdalla meidän vastahyökkäys tuottaa tulosta, kun Tiia syötti Viivin läpi. Pari minuuttia siitä, ja Sinin pitkä syöttö vapauttaa Mixu Backmanin, joka saa aika vapaasti laittaa 2-0. Vielä ennen erän puoltaväliä junnuketjun hieno hyökkäys päätyy Matildan ensimmäiseen BSM maaliin Viivi Tirin syötöstä. Ehkä vähän turhan helposti saatu johtoasema kutistuu yhteen, kun ErVi rankaisee kahdesti.

Tokaan saatiin mukava startti, kun Anna Saarikko passasi Viivi H:lle, joka iski illan toisensa. ErVi sai kuitenkin tilanteita, ja erän puolessa välissä pari nopeaa toi pelin tasoihin. Pikkuhiljaa ErVi otti otetta, ja tuntui että jalka liikkui heillä pikkuisen paremmin. Meillä Sini Liljavirta huilasi puolikkaan erän verran, ja myös Tiialla ja Annalla oli hiukan kipuja. Lotta Karlsson paikkasi Siniä useamman vaihdon, mutta Sini palasi ruotuun kuitenkin tokan lopussa.  Saatiin kuitenkin käännettyä vielä otetta, ja junnuketju iskee taas hienolla hyökkäyksellä, kun Aada Heikkinen käyttää seinän Viivi Tirin kanssa ja paukuttaa one-timerin rysään. Kohta Mixu saa Mirkku Rönnbergiltä pallon laitaa, ja nousun jälkeen laukoo komean ylänurkan.

Kolmas erä on sitten selvästi ErVin, ja tärkeä kavennus tulee melko nopeasti. Erän puolenvälin jälkeen koituu muutaman sekunnin musta jakso kohtaloksi. Tasoituksen jälkeen suoraan aloituksesta pallo taas omiin, ja tilanne 7-6, joka jäikin lopputulokseksi

Pelin ratkaisu?

Kolmannessa erässä, ja sen alussa oli vielä avaimet käsissä, mutta oma pallollinen peli meni vaikeaksi, kun ErVi jaksoi prässätä ylhäältä. Palloton 1 vs 1 pelaaminen oli ajoin huolimatonta, ja siitä aiheutui yv-hyökkäyksiä omiin päin, ja pari maaliakin. Tasoitus, ja siitä parin sekunnin sisään tullut voittomaali olisi molemmat voitu estää, jos fokus ja työnteko olisi ollut tapissa. ErVi kontrolloi aika hyvin loppuminuutteja, vaikka muutamia tekopaikkoja saatiin. Aika tasainen peli, ja omat paikat oli kyllä ratkaista. Hieman väsymystä näkyi, ja osalla pelaajista väsymys kertautui teknisissä suorituksissa, ja paikoin ei saatu helppoja syöttöjä haltuun, ja syöttöjen osoitteetkin olivat vähän hukassa.

Onnistujia?

No, junnuketju, Aada-Matilda-Tiri onnistui hyvin ja oli vaarallisin kombo hyökkäyssuuntaan. Mixu pystyi haastamaan, laukomaan, ja teki pari häkkiä. Positiivista oli se, että kaikki ketjut onnistuivat maalinteossa. Viivi H. onnistui myös ihan hyvin, niin ikään pari maalia saldolla. Vähemmän viime kaudella vastuuta saaneista pelaajista mm. Anna Saarikko on pelannut ennakkoluulottomasti, ja oli jälleen tehopisteillä. Kaisla Ensola on parantanut pallollisena pakkina, ja tekee hyviä, oikea-aikaisia nousuja myös pallottomana.

Parannettavaa?

Paljon. Oma ns huonoin taso pitää saada hilattua ylemmäs. Nyt tulee hyvien suorituksien väleihin erittäin heikkoja pallollisia ratkaisuja; surkeita syöttöjä, huonoja haltuunottoja ja heikkoja valintoja. Kun väsymys iskee ja aikaa on vähän, pitäisi silti pystyä parempiin ratkaisuihin.

Toisaalta näistä tiukoista peleistä oppii paljon, ja tulevaisuutta ajatellen oli erinomaista saada liidereiden takaa tuleville vastuuta ja kokemusta.

Jatko?

Viikon päästä Wirmo kotona. Janoaa varmasti revanssia karsintojen tappiosta. Meillä pitäisi olla täysi pelaajisto, josta valita kokoonpano. Muutoksia tulee varmasti, kotihallissa yli kuukauden tauon jälkeen halutaan näyttää parasta osaamista. Jatkossa ison ryhmän pelaajia kierrätetään vielä jossain määrin, mutta enemmän ja enemmän näytöt ratkaisevat. C-tytöistä lainassa ollut kolmikko (Emilia, Matilda, Viivi T) ovat osoittaneet, että vastuuta saattaa jatkossakin olla tulossa.

B-tyttöjen jokaisessa SM-pelissä valitaan PSS:n kolme tähtipelaajaa. Kauden jälkeen eniten tähtiä saanut peluri palkitaan. Tällä kertaa raadissa PSS A-tyttöjen päävalmentaja Vesa Pulkkinen.

1 tähti: Mixu Backman

2 tähteä: Matilda Holmström

3 tähteä: Aada Heikkinen