PSS B tyttöjen alkuvuosi + katsaus sarjaan

Share |
29.01.2018

PSS B tyttöjen alkuvuosi:

Kevätkautta on kulunut vasta vajaa kuukausi, mutta takana B tytöillä on jo 6 pelattua ottelua. Kevätkausi näyttää omat ’hauskat’ puolensa, kun kolmen viikon sisään pelataan 6 ottelua, ja seuraavat neljä peliä sitten venyvät seitsemän viikon aikajanalle. Toki tähän väliin mahtuu maajoukkue tauko, kun U16 tytötkin pääsevät kansainvälisten pelien makuun. Tässä yhteenvetoa alkuvuoden peleistä PSS:n osalta, ja katsausta BSM-sarjaan hieman muutenkin:

Koovee - PSS

Alkuvuosi startattiin FBA leirin merkeissä, jossa kohdattiin sekä Koovee että EräViikingit SM-peleissä. Lauantaina 6.1 oli vastassa Koovee, joka taistelee viivojen tuntumassa suorasta pudotuspelipaikasta. Avauserä oli tasaista, ja ainoasta maalista vastasi Kooveen tehokaksikko: Elisa Virtanen maalasi ja Natalia Pitkäkangas syötti.

Toinen erä alkoi manselaisten osalta vauhdilla, Natalian toinen osuma ja Jemina Ruostilan viimeistely vei Eerikkilässä kotijoukkueeksi nimetyn joukkueen jo 3-0 johtoon. Taimi Mikkola nosti PSS:n toiveita maalaten kaksi kertaa Viivi Heikkisen syötöistä. Koovee lisäsi kuitenkin kierroksia, ja kahdella lisähäkillä taukolukemiksi jo 5-2

Kolmoserä oli sitten kahteen ketjuun tiivistäneen PSS:n näytöstä. Kooveella oli omat paikkansa lisäosumiin, mutta tulostaululla jälki oli murskaavaa. Aada Heikkinen osui kolmesti, Viivi kahdesti, sekä kertaalleen Tiia Dahlström, Sini Liljavirta ja Kapsu Tarvainen. Erävoitto 0-8 ja loppulukemat 5-10.

PSS – EräViikingit

Yhden päivän tauko testien ja harjoituspelin merkeissä, ja sen jälkeen jälleen askiin. EräViikinkejä vastaan startti oli toissapäiväistä parempi; Viivi Taimin passista 1-0 ja Kapsu Milla Ylikojolan tarjoilusta 2-0. Toisessa erässä tahti jatkui samana, Tiian kaksi maalia vei PSS:n jo 4-0 johtoon. ErVi kavensi kuitenkin kahdesti ennen toista taukoa, ja peli edelleen wide open.

Kolmannen erän alkupuoli ratkaisi ottelun, kun Sakke Luhtanen iski ensin 5-2, ja Tiia viimeisteli hattutemppunsa heti perään. Ervi kiri vielä kahden maalin päähän, mutta Mixu Backman niittasi tyhjiin loppulukemat 7-4.

FBA leirin SM-peleissä debytoivat Sonja Nissi ja Noora Virta, jotka taistelivatkin esimerkillisesti, vaikka pisteille eivät päässeetkään!

Loisto - PSS

Heti seuraavana viikonloppuna homma jatkui, ja tuplapelien merkeissä. Lauantaina vastassa hallitseva mestari FBC Loisto vieraissa. Molemmilla joukkueilla lähes parhaat mukana, eli haaste oli mukavan kova.

Ensimmäinen erä oli jälleen vauhdikas ja tilanteita riitti molemmissa päissä. Ekaan kymppiin maaleja tehtiin vuorotahtiin, PSS:ltä onnistuivat Taimi ja Lotta Karlsson Saken passista. Alun jälkeen maalihanat kuitenkin tyrehtyivät ja tauolle tilanteessa 2-2.

Ottelu etenikin pitkään tasatilanteessa, ja vasta puolimatkan krouvin jälkeen alkoi tapahtumaan. PSS:n tehokas viisiminuuttinen antoi suunnan loppupelille; Taimi iski johto-osuman Aadan syötöstä, ja muutama minuutti siitä oli Tiian vuoro; 2-4 maaliin syöttö Millalle. Vain minuutti edellisestä ja Aada laukoi vuorostaan Taimin tarjoilusta taukolukemiksi jo 2-5.

Kolmannen erän alkuun Lotta laukoi ottelun toisensa, ja kun vielä alivoimalla ykkösvitjan Viivi, Aada ja Taimi väsäsivät kauniin alivoimaosuman, niin ottelu näytti jo ratkeavan. Loisto kuitenkin aloitti kirin kaventamalla kahdesti, ja painamalla peliä porvoolaispäätyyn. Kiri katkesi kuitenkin, kun Aada karkasi tekemään tyhjiin 4-8, ja syöttämällä vielä Taimille takatolpille 3 sekuntia ennen loppua 4-9 maalin.

 

Panthers/LaSB – PSS

Sunnuntai-illan peli oli viides täysimittainen vääntö kahdeksaan päivään, ja se näkyi hieman jaloissa. Sarjan peräpäähän jumittunut kotijoukkue PaLa aloitti vaisusti, ja PSS karkasi nopeaan 0-2 johtoon, maalintekijöinä Sini Millan syötöstä ja Anna Saarikko Lotan passista. Työnteon määrä ei ollut keltaisillakaan riittävällä tasolla, ja PaLa tulikin ensimmäisen erän aikana vielä tasoihin.

Toisen erän alkuun tuli lisää kylmää vettä niskaan, kun vain 16 sekunnin jälkeen kotijoukkue siirtyi johtoon. Ottelun puolessa välissä saatiin jälleen hieman otetta; ensin Sini tasoitti Millan syötöstä ja melko nopeasti Tiia siirsi PSS:n johtoon Mixun tarjoilusta. Kun kolmannen erän alkuun Taimi pyssytti Aadan syötöstä 3-5, ja Kapsu onnistui kertaalleen vielä Mixun syötöstä, niin voitiin todeta, että tällä kertaa kohtuullinen esitys riitti rutiinivoittoon rankan viikon päätteeksi.

PSS – Steelers

PaLan kanssa peräpäässä taisteleva Steelers saapui puolentoista viikon pelitauon jälkeen Porvooseen katkomaan PSS:n voittoputkea. Kapealla, mutta laadukkaalla rosterilla liikenteessä olleet hämeenlinnalaiset olivatkin odotetun vaarallisia.

Ensimmäinen erä oli vauhdikasta, jossa virheitä ja vaarallisia tilanteita riitti. Vuorotahtiin edettiin, ja maaleja nähtiin: Kapsu aloitti maalinteon Millan esityöstä, PSS:n toisen iski Taimi Aadan syötöstä ja kolmannessa osat vaihtuivat. Jokaiseen väliin Steelers onnistui myös ja tasoituskin tuli vielä erän viimeisellä minuutilla.

Samat suuntaviivat jatkuivat toisessa erässä. Ratkaisevaan osaan nousi erikoistilanteet; PSS kokeili kahdella eri ylivoimalla, ja molemmilla kerroilla soi omissa. Steelersin tehoduo Erika Laine – Alisa Mäkelä tekivät mitä tahtoivat ja jälki oli tuhoisaa. Myös vieraiden maalivahti Emma Mannila otti toisessa erässä muutamat tärkeät torjunnat. Keltaisista Mixu ja Milla osuivat molemmat Kapsun syötöistä, ja toiselle tauolle mentiin lukemissa 5-6.

Ketjumuutokset eivät toimineet aivan toivotusti, ja kolmannen erän molemmat maalimerkinnät menivät vieraille. Lopputuloksena 5-8 tappio, joka oli tilanteiden valossa ansaittu. Erika ja Alisa latoivat molemmat uimat 4+3 tehot, ja kotijoukkueen hieman vajaa tekeminen siis kostautui.

PSS – Pirkat

Muutama päivä huilia, ja yhdet treenit. Jokunen ketjumuutos. Näillä lähdettiin haastamaan sarjakärkeä. Vahvan kauden pelannut Tiia oli flunssan takia vielä sivussa, mutta pienet muutokset antoivat mahdollisuuden kolmelle tasavahvalle ketjulle. C tyttöjen Eevi Oraksen ja Matilda Holmströmin kanssa laitettiin Aada muodostamaan 03-ketjun. Taimi ja Viivi saivat Annan oikeaan laitaan ja Sini aloitti sentterinä Mixun ja Kapsun välissä.

Ensimmäinen erä olikin vahvaa tekemistä. Anna iski Mixun vedon riparista 1-0, ja Taimi kanttasi nopeasti toisen osuman Annan syötöstä.

 

Erän loppupuolella Matilda tarjoili Aadalle oikeaan laitaan, joka laminoi pienestä kulmasta aivan vasemman yläpesään 3-0, ja vielä ennen taukoa Kapsu napautti taitavasti Mixun pitkän pallon Pirkka-katiskan kattoon; 4-0.

Toisessa Pirkat löysivät koneistostaan uutta vaihdetta, ja paine oli kotipäädyssä paikoin kova. Erän puolivälin jälkeen maalipörssin kärkinimi Suvi Hämäläinen karvasi pallon pois ja pystyi vielä oman reboundin toimittamaan PSS-pömpeliin. Pirkat iski vielä toisenkin osuman ennen kuin Matilda osui alanurkkaan erän viimeisellä minuutilla Mixun esityöstä. Pukukoppimaali merkittiin kuitenkin vierailijoille, joiden kannalta 5-3 kavennus tuli miellyttävästi 20 sekuntia ennen taukoa.

Kolmanteen erään saatiin jälleen mukava startti, kun Mixu haastoi 1 vs 1 tilanteessa oivasti, ja veto pakin jaloista upposi. Pirkkojen Henriikka Järvi kavensi illan toisellaan, mutta Aada lisäsi Viivin syötöstä nopeasti johdon taas kolmeen maaliin. Pirkkojen vahva jakso osui minuutin sisään kolmannen erän puolivälissä; kaksi nopeaa osumaa tarkoitti tilannetta 7-6. Pelinaisten kympin alkaessa tärkeä osuma tuli jälleen Pirkka-päätyyn; Kaislan loistava nousu Taimin syötöstä päättyi ylänurkkavetoon ja johto 8-6. Eevi pääsi kokeilemaan pilkkua erän loppupuolella, ja saikin jo Pirkka-veskarin Viivi Laakson horjutettua jäihin, mutta Viivi venyi vielä peittämään Eevin noston. Ylivoimalla Sini onnistui kuitenkin tärkeässä osumassa. Pirkat kiri vielä tilanteeseen 9-7, mutta Aada laukoi hatun täyteen Viivin syötöstä vielä pari minuuttia ennen loppua. Lopputuloksena siis hieno 10-7 voitto sarjakärjestä!

 

Tasaiseen sarjaan lähdettiin tavoitteena kotietu pleijareihin, joten ihan tyytyväisiä ollaan, ainakin jos tuloksia katsoo. Oma peli ei ole vielä aivan valmis, mutta aikataulussa edetään. Sarjassa ollaan Steelers-tappiosta huolimatta kärjen tuntumassa vielä, ja kotietu puolivälierissä on vielä tukevasti omissa käsissä. Neljätoista ottelua ovat tuottaneet mukavat 21 pistettä, mutta tiukkoja pelejä riittää vielä edessä.

Steelers-tappiota edelsi melko mukava pisteputki, mutta sarjan alku syksyllä ei ollut aivan helppo. Neljä ensimmäistä peliä toivat kaksi voittoa Steelersistä ja PaLasta, sekä tappiot Pirkkoja ja ErViä vastaan. Pirkkoja vastaan kolmas erä oli mieltä erittäin hyvä, ja vain huono tuuri ja Prikkojen erinomainen maalivahti vievät mahdollisuudet pisteeseen. ErViä vastaan parin maalin johto kääntyi niukaksi maalin tappioksi heikon kolmannen erän myötä.

Tekeminen jatkui kuitenkin hyvänä, ja kahdeksan seuraavaa ottelua toivat seitsemän voittoa ja tasuripisteen jatkoaikatappiossa Loistoa vastaan. Alkuvuosi toi muutamat hienot voitot, mutta viimeisintä kotipeliä Steelersiä vastaan leimasivat selvä väsymys, huolimattomuus, ja paikoin taistelun puute, mikä näkyi huonoina ratkaisuina, hitaina reagointeina, ja kaksintaistelujen häviämisenä.

Samaan hengenvetoon voi todeta, että sarja on tasoltaan melko tasainen. Klassinen ’95% keskittyminen näkyy 50% suorituksena’ pitää jotenkin paikkaansa. Steelersiä vastaan suoritus oli ehkä noita numeroita parempi, mutta on hieno huomata, että jos ei olla aivan parhaimmillaan, niin tappio voi tulla jokaista joukkuetta vastaan tässä sarjassa!

Pelaajia PSS:llä on rosterissa paljon, ja on oma haasteensa kierrättää niitä siten että peliaikaa tulisi jossain määrin kaikille. Naisten kolmosdivarissa on tarjolla lisävastuuta, ja osa pelaa myös A-tyttöjen pelejä. Laajuudesta kertoo jo se, että lyhyissä SM-karsinnoissakin tehopisteillä pääsi peräti 21 eri pelaajaa! Neljäntoista sarjaottelun jälkeen BSM-pelejä on pelannut 30 pelaajaa, joista 23 on päässyt tehopisteiden makuun.

B tyttöjen SM-sarja on muuten edennyt melko lähelle odotusten mukaan. Kun joukkueilla on otteluita jäljellä 4-6 kappaletta, niin voidaan todeta, että kärkinelikko on täysin PSS:n laatiman kausiennakon mukainen. Pirkat voittanee runkosarjan odotetusti. PSS, ErVi ja Loisto täydentävät top4 osaston. SSRA on tuntumassa viidentenä, kuten ennakoitiin.

Pientä heittoa sen sijaan löytyy sarjan alapäästä. Wirmo on esiintynyt ennakkoluulottomasti ja vahvasti, ja on tarttumassa suoraan playoff-paikkaan. Koovee on ennakoiduilla sijoilla, edelleen iskuetäisyydellä Wirmosta. Joukkueet kohtaavat vielä kertaalleen, ja tuossa saattaa ratketa suora pudotuspelipaikka.

Steelers aloitti kauden yllättävän heikosti, mutta paransi osakkeitaan huimasta viime viikonloppuna kukistamalla tyylikkäästi kärkikastin PSS:n ja ErVin. Blue Fox on samoissa pisteissä Steelersin kanssa, ja edelleen taistelussa mukana viimeisestä playoffkarsinta-paikasta. Sarjan viimeiseksi on ajautunut hyviä pelejä pelannut, mutta vain kolme pistettä saalistanut Panthers/LaSB. Näyttää siltä, että PaLan peli on lähes pelattu playoff-karsinnan suhteen, vaikka joukkue on pelannut viime aikoina paikoin loistavasti, napaten mm. pisteen kärkijengi Pirkoilta.

Viime kauden BSM-sarjaan verrattuna kuluva kausi on ollut selvästi tasaisempi. Viime kaudella murskavoittoja tuli huomattavasti enemmän, ja useampi ottelu oli etukäteen selvä. Kuten Steelersin ja PaLan viimeisimmät ottelut ovat osoittaneet, tällä kaudella jokainen joukkue pystyy parhaimmillaan haastamaan kärkipään ryhmät tosissaan.

Pistepörssissä ei myöskään isompia yllätyksiä. Vaikka -03 syntyneiden kärkipelaajien taso tiedetään kovaksi, niin pistepörssin top10:ssä neljä ikäluokan pelaajaa on jopa odotettua kovempi. Pirkkojen Suvi Hämäläinen on tuttu nimi kärjessä. Natalia Pitkäkangas Kooveesta on kovassa pistetahdissa, samoin PSS:n Aada Heikkinen. Wirmosta Pietilän siskokset ovat isossa roolissa, ja Olivia mahtuu kympin sakkiin.

Suvin tutkapari Pinja Myllymäki on ollut odotetun vaarallinen ja tehokas. ErVistä maalintekijän viittaa kantaa Amanda Nyberg, ja Blue Foxilta Lina Nyby. Loistolta koko kauden sivussa olleen takuuvarman maalipyssyn, Sini Niinikosken puuttuminen näkyy siten, että joukkueen tehot ovat jakautuneet erittäin tasaisesti. Tuulia Lahti on iskenyt 20 pistettä, ja seuraavat neljä nimeä ovat 5 pisteen sisällä.

Uunituoreesta U16 maajoukkueesta Amandan lisäksi pistepörssin kärkikympistä löytyvät PSS:n Taimi Mikkola, Kooveen Elisa Virtanen, sekä menneenä viikonloppuna järkyttävät pisteet saalistanut Steelersin Erika Laine (2 peliä, 7+6)

Rankoilta Ankoilta vahvimpia otteita on esittänyt niin ikään U16 peluri Sanni Uimarihuhta. PaLalla on Loiston tapaan tasainen kärki, jossa kolme eniten pisteitä tehnyttä ovat Jenna Ronkaisen johdolla pisteen sisällä.

Monessa joukkueessa on pelaajia, jotka kuuluvat edustusjoukkueen liiga-/divaririnkiin, sekä A-tyttöihin. PaLan rosterista yli puolet ovat pelaavissa rooleissa A-tytöissä. Steelers pelaa niin ikään A:ssa SM-sarjaa, jossa useampi B-tyttö saa hyviä pelejä alleen. Steelersin B:n nousun avaimiin kuuluu vahvasti Alisa Mäkelän pelaaminen; Steelersin naisten divarijoukkueen runkopelaaja on pelannut 4 peliä B:ssä, joissa on tehnyt 12 tehopistettä.

Loisto on jakanut pelaajiaan divarin ja A-tyttöjen kesken, ja taustalta nousee lahjakkaita nuoria lisää koko ajan. Loiston pistemäärä kertookin erittäin hyvästä kaudesta. Pirkoilta löytyy Naisiin aavistuksen laajempi rosteri, mutta parhaat B pelaajat saavat paljon vastuuta. Pirkat taistelevat myös playoffkarsintapaikoista A:n divarissa.

Wirmo, Blue Fox ja EräViikingit saavat operoida melko hyvin omalla kiinteällä rosterilla. Kooveen kärkipelurit saavat isoa vastuuta A-tytöissä. Ankkojen B-ikäisten kärkipelaajat, Elli Kylmäluoma (U19 mj), Emilia Ollikkala ja Julia Kaan, ovat olleet mukana arviolta puolissa BSM-peleissä. Vaikka huippupelureiden puuttuminen näkyy, niin SSRA:lla on laadukas ja laaja materiaali, jolla pisteitä on tullut kiitettävästi.

Sarjasijoitukset ovat tässä vaiheessa vielä kutkuttavasti auki, ja mielenkiintoisia pelejä on paljon edessä ennen pleijareiden alkua!

 

15.02.2019 12:00Salibandyseurat Light Iron ja PSS yhteistyöhön
16.02.2019PSS on Suomen Cup -mestari!
15.02.2019Haku Itä-Uudenmaan urheiluakatemiaan on avattu
09.02.2019Liiganaisten fanibussi Suomen Cupin finaaliin - ilmoittaudu mukaan
09.02.2019Maajoukkueessa debytoinut PSS:n Ella Sundström tammikuun pelaaja
06.02.2019Poikajunioreiden taitokoulu starttaa ma 11.2.2019!
29.01.2019PSS:n naisten ensi kauden edustusjoukkue rakentuu kovaa vauhtia - juniorit hyvin edustettuna
23.01.2019Itä-Uudenmaan urheiluakatemian info 2003-syntyneille
07.01.2019Lauantaina pelattiin harrastesalibandya hymyssä suin
13.12.2018Naisten edustusjoukkue kerää joululahjoja vähävaraisille perheille

Siirry arkistoon »