Kiitos Kode!

28.04.2022

On tullut aika kiittää Porvoon Salibandyseuran naisten edustuksen pitkäaikaista päävalmentajaa Jukka “Kode” Kouvalaista menneistä vuosista. Kode ehti valmentaa PSS:n naisia yhteensä seitsemän kauden ajan tuoden Porvooseen seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden. Mennyt liigakausi jää Koden viimeiseksi keltamustissa. Haastattelimme päävalmentajaa vielä viimeisen kerran juuri päättyneen finaalisarjan jälkeen.

KODE.jpeg

Kode asteli naisten joukkueen päävalmentajaksi kaudelle 2015-2016 ja on nyt yhteensä seitsemän kauden ajan johtanut joukkuettaan askel askeleelta kohti F-liigan kärkeä. Koden saapuessa puhalsi joukkueessa muutoksen tuulet ja uuden pitkäaikaisen projektin rakentaminen aloitettiin. 

- Hommia on riittänyt päivästä yksi asti. Joukkueesta ehti tuolloin edellisen kauden jälkeen karata muutamia merkittäviä pelaajia ja tärkeää oli tietysti saada muu runko pysymään. Kun päätin aikanaan, että hommaan lähden, niin tavoite oli rakentaa useamman vuoden projekti ja nostaa PSS Naisten Salibandyliigan (nykyinen F-liiga) yhdeksi kärki joukkueista. Toinen iso tavoite oli tehdä tekemisestä ammattimaisempaa pelaajille, jolloin pystyimme toki myös vaatimaan pelaajilta enemmän. Kolmantena tavoitteena oli nostaa tekemisen tasoa ja sitä vaatimustasoa on nostettu vuosi vuodelta ylöspäin. On otettu kaikissa näissä asioissa harppauksia eteenpäin, mutta ollaan myös tehty matkalla virheitä, joista on opittu. Tärkeänä visiossa on ollut myös se, ettei oiota, vaan kaikki asiat pyritään tekemään viimeisen päälle. Se asia on ollut alusta asti isona arvonamme Liiganaisissa.

Kuva: Ville Vuorinen

Ennen Kouvalaisen saapumista Porvoon joukkueen peräsimeen, oli seura saavuttanut pääsarjatasolla yhden pronssisen mitalin (2007) ja yhden hopeisen mitalin (2008). Tämän lisäksi Suomen Cup -mestaruuksia seuralla oli kaksi (2008 ja 2009) ja hopeamitaleita yksi (2010). Koden johdolla Pessin naiset nousivat muutaman menestyksettömän kauden jälkeen askel askeleelta kohti liigan huippua ja saavuttivat lopulta neljä SM-mitalia; pronssia 2017, hopeaa 2019 ja 2022 sekä kaikkein kirkkaimpana kruununa seurahistorian ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan mestaruutensa keväällä 2021 huikean seiskafinaalin jälkeen. Suomen Cup -pyttyä on Kode joukkueensa kanssa päässyt myös nostelemaan kahdesti; 2019 ja 2022. Kerran on kaulaan ripustettu Suomen Cupin hopea. Kausi 2022 alkoi keltapaitojen osalta Super Cupin voitolla, jossa kohtaavat edelliskauden Suomen mestari ja Suomen Cup mestari. 


Suomen mestaruuden voittaminen on ehdottomasti yksi Koden PSS-uran kohokohdista, mutta muitakin hyviä muistoja Kode luettelee, kun kysyimme parhaita muistoja ja hetkiä joukkueessa.

- Eniten iloa tuotti nähdä pelaajien aito ilo ja riemu 2021 keväänä, kun vihdoin voitimme mestaruuden. Se herkistää tänä päivänä vieläkin, kun näkee niitä ilon hetkiä videolta. Itse olin iloinen, että saimme palkinnon vuosien kovan työn tuloksena. Suomen mestaruus toi rutkasti itseluottamusta joukkueelle ja koko seuralle. Onhan tämä ollut koko PSS-yhteisölle todella kova parivuotinen toimiston henkilöstömuutoksineen ja korona-aikoineen. Täytyy myös sanoa, että kaikki joukkueen kanssa vietetyt hetket ovat olleet hienoja. On ollut hienoa nähdä pelaajien kasvavan näiden vuosien aikana ja olen etuoikeutetussa asemassa saanut olla heitä auttamassa kohti omia tavoitteitaan. Osa vähän kovemmilla tavoitteilla kuin toiset, mutta se ei ole ikinä vaikuttanut siihen, miten antaumuksella hommia on lopulta tehty yhdessä. Nostan tähän myös kaikki joukkueen yhteiset tapahtumat kentän ulkopuolella, missä tämä “perhe” on yhteenhitsattu. Jokainen kausi on ollut uniikki oma tarinansa ja se tästä on tehnyt todella hienoa. Joka vuosi on noussut uudet tarinat ja uudet pelaajat ottamaan vastuuta kentällä ja sen ulkopuolella. Vaikka aina tavoitteena on voittaminen, niin mikään ei voita sitä, kuinka hienoihin ihmisiin on saanut vuosien aikana tutustua. 


Mutta mitkä on Koden mielestä olleet tärkeimmät avaimet tähän menestykseen?

- Monen asian summa tämä on ollut. Ensinnäkin seuraan tullessa sain erinomaista tulitukea seuran silloisilta työntekijöiltä Anssi Jukalta ja Sauli Hynyseltä, jotka jeesasivat alussa todella paljon ja pystyivät avaamaan, mitä ollaan tehty aiemmin. Varsinkin ensimmäinen kausi oli haastava, koska se meni yksin valmentaessa ja siihen tarvittiin muutosta. Isoiten menestykseen on kuitenkin vaikuttanut loistava taustatiimi, jossa on vaikuttanut monia hienoja ihmisiä näiden seitsemän vuoden aikana. Roolista riippumatta jokainen on laittanut kroppaansa likoon, jotta pelaajilla olisi hyvät olosuhteet harjoitella ja pelata. Meillä on ollut paras valmennustiimi missä olen ikinä ollut, eli kiitos Tiia, Samu, Pablo ja Rose!


Kouvalaisen mukaan PSS on ollut huippu kotipesä hänelle ja hän kokee olleensa etuoikeutettu saadessaan olla osana tätä seuraa ja joukkuetta. Haasteet ovat kasvattaneet ja hänen mielestä seuran juna kulkee tänä päivänä hyvässä suunnassa kohti tulevaisuutta. 

- Olen oppinut todella paljon ja itsekin kasvanut valmentajana, mutta samalla huomannut kuinka raakile sitä oikeasti olen valmentajana. Isoin muutos tapahtui ehkäpä Tiia Ukkosen tultua apuvalmentajaksi. Hänen näkemyksensä on monta kertaa kääntänyt omia vankkoja mielipiteitäni ihan uusiksi ja olenkin tässä vuosien saatossa päätynyt varsin usein myös pois omalta mukavuusalueeltani. 


Kaikkia tietenkin kiinnostaa, mitä mestarivalmentaja aikoo jatkossa tehdä. Koden mukaan ainakin toistaiseksi valmennushommat saavat jäädä.

- Omien laskujeni mukaan takana on noin 16 vuotta naisten liigaa, reilu 350 runkosarjapeliä ja toista sataa playoff vääntöä. Nuorten maajoukkueessa olin mukana kuusi vuotta ja sitä ennen pelaajapolkutehtävissä useita vuosia. Mukavia muistoja on kertynyt ja paljon on saanut tutustua hienoihin ihmisiin lajin parissa. Ensi syksynä tavoite on päästä katsomaan lappiin ruskaa ja kaikkea pientä on suunnitelmissa “adventure is waiting”. Sanon näin, että tämä oli toistaiseksi viimeinen palvelus valmentajana. 


Naisten liigajoukkueen manageri Tero Nurme haluaa lopuksi vielä lähettää Kodelle terveiset:

- Jukka Kode Kouvalainen on ollut kaudesta 2015-2016 alkaen joukkueen pääkäskijä. Hänen kanssaan toimiminen on aina ollut helppoa, kuten koko valmennustiimin. Yhteisesti sovitut tavoitteet ja sen kautta kausi kaudelta kasvanut vaatimustaso on tuonut myös talouteen omat haasteeensa, että kaikki on pystytty mahdollistamaan. Kode on ihmisenä helposti lähestyttävä, vaikka ulkopuolinen äkkiä kuvittelee hänet niin sanotuksi ”mörönalleksi”. Hän on hieno ihminen ja persoona, jota seura jää kyllä kaipaamaan nyt, kun valmennushommat jää taka-alalle. Haluan omasta ja koko taustatiimimme puolesta kiittää Kodea upeasta työstä, jonka hän on porvoolaisen nais- ja tyttösalibandyn eteen tehnyt.

Kiitos Kode näistä vuosista!

KODE22.jpeg
             Kuva: Jari Turunen
28.04.2022Kiitos Kode!
27.11.2020Koronarajoitukset ja toimenpiteet 27.11.-20.12. - Harjoitukset ja pelitoiminta keskeytetään
30.04.2020PSS-valmennusryhmät kauden 2020-2021 juniorijoukkueisiin
16.04.2020Liiganaisille maajoukkuetason vahvistus
08.04.2020Kia Lehmusvuori Liiganaisiin
19.03.2020PSS Liiganaisille kaksi pelaajavahvistusta
17.03.2020Liiganaisten kausi pakettiin - Päävalmentaja Kouvalaisen mietteet kaudesta
12.03.2020PSS keskeyttää kaiken ohjatun harjoitustoiminnan välittömästi
10.02.2020 10.00Light Iron ja PSS jatkavat seurayhteistyötään
28.11.2019Itä-Uudenmaan urheiluakatemian info 2004-syntyneille

Siirry arkistoon »